Reklamı Kapat

Murat Özükanar,gençlere ötv'siz cihaz çağrısı

Murat Özükanar,gençlere ötv'siz cihaz çağrısı

(KHG)-MOBİSAD Kayseri İl Temsilcisi Murat Özükanar, ilgili kurumlara seslenerek; gençlere, özellikle de üniversite çağına gelen gençlere 3 yılda bir ÖTV’siz cihaz alma hakkı tanınması çağrısında bulundu.

Mobil iletişim sektörü, son dönemlere alınan kararlardan, enflasyon ve dövizdeki dalgalanmalardan en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor. Tüm bu etkenlerden sebep sektörün zor bir dönemden geçtiğini belirten Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Kayseri İl Temsilcisi Murat Özükanar, “Döviz kurlarındaki artış ile fiyatların yükselmesi, ardından BDDK’nın yürürlüğe aldığı taksit kısıtlama kararı ile tüketicilerin cep telefonuna ulaşımı zorlaşmaktadır. 2018 yılında taksit kısıtlama kararı alındığında döviz kuru 4.75 seviyelerindeyken, ürün fiyatları birçok modeli kapsamaktaydı. Günümüzde 18 seviyelerine seyreden döviz kurlarında oluşan fiyatlar artık taksitle cep telefonuna ulaşabilecek modelleri çok yüksek oranda kısıtlamıştır. Bu durum vatandaşlarımızın ihtiyacı olan teknolojiye ulaşabilmesinin önündeki en büyük engeldir” dedi.

“GENÇLERİMİZE 3 YILDA BİR ÖTV’SİZ CİHAZ ALMA HAKKI TANINMALI”


Üniversite öğrencilerine ÖTV’siz cihaz alma hakkı tanınması gerektiğinin altını çizen Özükanar, sözlerine şöyle devam etti:
“Geleceğimizin teminatı gençlerimize 3 yılda bir ÖTV’siz cihaz alma hakkı tanınmasını, gençlerimiz ve sektörümüz adına istiyoruz. Pandemi sonrası ülkemiz ve dünyada oluşan ekonomik koşulları göz önüne aldığımızda en azından gençlere bu hakkı tanımamız gerektiğini düşünüyoruz.”

“CEP TELEFONUNDA UYGULANAN 5.000 TL TAKSİT KISITLAMASININ 15.000 TL OLARAK ESNETİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Vatandaşların teknolojiye ulaşmasının kolaylaşması için taksit kısıtlamasının esnetilmesi gerektiğini savunan Murat Özükanar, “Vatandaşlarımız, özellikle gençlerimiz taksit kısıtlaması ve yüksek vergilerden dolayı tercih etmedikleri ve ihtiyaçlarını karşılamayan teknolojiyi almak zorunda kalmaktadır. Aldıkları ürünler ihtiyaçlarını karşılamayınca, tekrar birçok şeyden tasarruf ederek tercih ettikleri ürünleri almak durumunda kalıyorlar ya da kayıt dışına yönelmek mecburiyetinde kalıyorlar. Bu durum sonuç olarak cari açığa neden olmaktadır. Bu sebeple cep telefonunda uygulanan 5.000 TL taksit kısıtlamasının 15.000 TL olarak esnetilmesini talep ediyoruz. Böylelikle her kesim taksitli cihaza ulaşacak, devletimizin kayıt dışılıktan doğan kayıpları son bulacaktır. Kayıt dışının son bulmasıyla birlikte oluşan kaynak ile gençlerimize ÖTV indirimi yaparak; sektörümüz, vatandaşımız ve ülkemize katkı sunmuş olacağız.” dedi.


“CEP TELEFONU İTHALATINI BASKILAMAK İÇİN UYGULANAN KARARLAR VATANDAŞLARIMIZI KAYIT DIŞINA YÖNLENDİRMEKTEDİR”


Cep telefonu ithalatını baskılamak için uygulanan kararların daha çok kayıt dışına yönlendirdiğini belirten Özükanar, “Mobil iletişim sektörü vatandaşımızın hayatına direkt dokunan, ülke ekonomisine ve gelişimine ciddi katkıları olan bir sektördür. Bu nedenle cari açık oluşturan sektör olarak değerlendirilmemizin sığ bir düşünce olduğunu savunuyoruz. Bu bakış açışı ile değerlendirmenin birçok faydadan yoksun kalmamıza sebep olduğunu gözlemliyoruz. Toplam ithalatın %1’ini dahi oluşturmayan cep telefonu ithalatını baskılamak için uygulanan kararlar daha çok kayıt dışı gibi alternatif kanallara vatandaşımızı yönlendirmekte ve teknolojiye ulaşımını zorlaştırarak mağduriyetlerine sebep olmaktadır. Ayrıca cari açığı engellemek için alınan kararların sahada aksine arttırdığı sonuçlar karşımıza çıkmaktadır.” şeklinde konuştu. 

“MOBİSAD OLARAK GÖREV ALMAYA VE DESTEK OLMAYA HAZIRIZ”

“Vatandaşlarımızın teknolojiyi efektif kullanabilmeleri için teknolojiye ulaşımının kolaylaştırılmasını talep ediyoruz. Ekonomik koşulları da değerlendirdiğimizde %30 üzerinde tahmin ettiğimiz kayıt dışılığın önlenmesi, Devletimizin zarar görmemesi ve 800 bin dolaylı istihdam sağlayan bir sektöre nefes olması için taleplerimizin uygun görülmesini istirham ediyoruz.” diyen Murat Özükanar sözlerini şöyle noktaladı:
“Bizler her şeye rağmen aynı özveri ve sorumluluk ile sektörümüzün ülkemize olan katkısını artırmak için gayret ile çalışmaya ve hükümetimize gerekli bildirimleri yapmaya devam ediyoruz. İvedilikle bu sorunların ortadan kalkması için taleplerimizin değerlendirilmesini ve ilgili uygulamaların hayata geçirilmesini rica ediyoruz. MOBİSAD olarak bu konuda görev almaya ve destek olmaya hazırız.”

PAYLAŞ
GÖNDER
×